W związku z wzrostem zachorowań na COVID-19 w naszym kraju, Prezes Zarządu DIAGNOSTYKI skierował do pracowników list.

29.10.2020

Drogie Koleżanki i Koledzy,

Piszę do Was w obliczu kolejnego wzrostu liczby przypadków COVID-19 w naszym kraju. Od kilku miesięcy jesteśmy świadkami, a wręcz uczestnikami, bezprecedensowej epidemii, która dotyka nie tylko naszych pacjentów, ale i nas – zespół Grupy DIAGNOSTYKA.

Razem, w miarę możliwości staramy się zdiagnozować jak największą ilość pacjentów. Wszyscy jesteśmy w to zaangażowani – pośrednio lub bezpośrednio. Na pracy na rzecz wykluczenia lub potwierdzenia choroby oparte jest przecież funkcjonowanie naszej firmy. W związku z nasileniem się pandemii, w ostatnich tygodniach odnotowaliśmy wielokrotny wzrost zainteresowania badaniami w kierunku COVID-19. Poza zamówieniami od publicznej służby zdrowia, NFZ-ów i szpitali, pracujemy dla tysięcy Polaków, którzy kierują się do nas i z niepokojem czekają na wynik zleconego badania. Jesteśmy jedną z nielicznych sieci laboratoriów, które od początku kwietnia pomagają pacjentom spoza publicznego systemu w wykonaniu testów na obecność koronawirusa.

Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że misja ta wiąże się z ogromnym wysiłkiem. Od kwietnia przygotowywaliśmy się do kolejnej fali epidemii. Prowadzimy stałą rekrutację i zatrudniamy nowych biologów molekularnych, diagnostów laboratoryjnych, ratowników medycznych i pielęgniarki. Od kwietnia uruchomiliśmy 16 mobilnych punktów Drive&Go-Thru do pobierania wymazów „covidowych” oraz 15 laboratoriów biologii molekularnej, a od września wprowadziliśmy nowe szybkie testy antygenowe by sprostać potrzebom badań przesiewowych. Równolegle w pełni dostosowaliśmy ponad 70 punktów stacjonarnych do pobierania wymazów w kierunku SARS-CoV-2. Wszystkie grupy zawodowe w DIAGNOSTYCE – nie tylko pracownicy laboratoriów i punktów pobrań, ale też kurierzy, informatycy, handlowcy, osoby z informacji i administracji – zostały rzucone na intensywny front walki z koronawirusem.

Za ten wspólny wysiłek i zaangażowanie w jego realizację chciałbym Wam, Koleżanki i Koledzy bardzo serdecznie podziękować. Wiem, że od kilku miesięcy pracujemy w zasadzie w trybie kryzysowym. Wiem, że wielu spośród nas stawia czoła nie tylko wyzwaniom w pracy, ale i prywatnie – opieką nad dziećmi i seniorami. Niektórzy spośród nas ulegli już zakażeniu, ale na szczęście nie zdarzyły się w naszej Diagnostycznej rodzinie te najcięższe przypadki. Bez wątpienia macie świadomość, że choć pracujemy nad utrzymaniem ciągłości naszych działań i terminów wykonywania badań, to jednak niespodziewana skala i siła epidemii, której fala jeszcze nie wyhamowała spowodowała znaczne zaburzenia w płynnym realizowaniu badań w kierunku COVID-19.

Dlatego chciałbym do Was zaapelować o jeszcze odrobinę wysiłku. Jestem przekonany, że za kilka tygodni dostrzeżemy spadek liczby zachorowań, a tym samym uspokojenie oczekiwań naszych pacjentów i stabilizację liczby wykonywanych testów. Wierzę, że przez ten trudny okres przejdziemy wspólnie: zahartowani, wzmocnieni i jeszcze lepiej przygotowani do nowych, choć może jeszcze nieznanych nam wyzwań. Czujemy spoczywającą na nas odpowiedzialność – wobec Pacjentów, naszych Partnerów i kraju dotkniętego niespotykanym kryzysem epidemicznym.

Chcę Wam powiedzieć głośno i wyraźnie: jestem dumny, że mogę w tym wyjątkowym czasie wspólnie z Wami tworzyć DIAGNOSTYKĘ!

Prezes Diagnostyka Sp. z o.o.

Jakub Swadźba